De toekomst van kweken: Vertical farming - Het LED Warenhuis
apollo falconApollo LED KweeklampkweekstangkweekstripLED groeilampLED kweeklampled kweekverlichtingmicrogroentenVerticaal kweken

De toekomst van kweken: Vertical farming

De toekomst van kweken: Vertical farming

 Vertical farming ofwel verticale landbouw is een term die we vaker horen als we praten over LED kweeklampen en duurzaamheid. Maar deze techniek heeft veel meer in z’n mars dan duurzaam kweken, het kan het antwoord zijn op de voedseltekorten die we hier op aarde kennen. Wil je weten hoe en waarom? Lees dan verder!

De voordelen

Verticale landbouw is enorm efficiënt omdat je maar 1x procent van het water gebruikt van wat we gebruiken bij normale landbouw.  Een groot voordeel is ook dat gewassen lokaal gegroeid kunnen zodat er niet meer duizenden kilometers moet worden afgelegd om de sla op uw bord te krijgen. Hierdoor komen er minder uitlaatgassen in de atmosfeer en worden transportkosten beduidend minder.

 
Er zijn ook geen pesticiden nodig en dat is weer goed voor mens en dier. Er zijn aanwijzingen dat onder andere pesticiden voor de bijensterfte hebben gezorgd.Tevens is het ook geen noodzaak meer om gewassen te modificeren om ze resistent te maken tegen ziektes omdat de omgeving in detail kan worden gecontroleerd.
Het onderzoek naar nog betere LED kweeklampen wordt door de groei van vertical farming beter gestimuleerd wat resulteert in nog effectievere LED kweeklampen.

Tot slot is er minder land nodig om verticaal te kunnen verbouwen en hoef je het land niet te bewerken met kunstmest. Dit is goed want door overmatig gebruik van kunstmest kan de mest in het grondwater komen of in rivieren en meren. Hierdoor kunnen algen de overhand krijgen en het water zuurstofarm maken en daardoor onstaan er dode zones waar weinig leven mogelijk is. Als laatste kan er het hele jaar door verbouwd worden want je bent niet afhankelijk van de seizoenen.

De nadelen

Het is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn want ondanks dat vertical farming efficiënter is dan traditionele landbouw is, zorgen de energiekosten ervoor dat het nog niet goedkoper is. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar manieren om deze kosten te drukken. Ook moet er goed worden nagedacht over de toepassing van vertical farming in lokale gemeenschappen. Er zijn ook veel goede experts nodig op dit gebied dus zijn er universitaire studies nodig. Hier wordt aan gewerkt en hopelijk hebben we over een aantal jaren genoeg  experts rondlopen in Europa om vertical farming tot een succes te maken.

verticaal kwekenAdvies

Als je advies nodig hebt over vertical farming of het aanschaffen van een geschikte LED kweeklamp voor je opstelling? neem contact op en we zullen je vragen beantwoorden!

 

Bron foto's : Kwekerij "De Zoetewei"