Het spectrum van SpectroLight uitgelicht - Het LED Warenhuis
LED groeilampLED kweeklampled kweekverlichtingSpectrolight LED Kweeklamp

Het spectrum van SpectroLight uitgelicht

Het spectrum van SpectroLight uitgelicht

De LED kweeklampen van SpectroLight hebben een van de meest vooruitstrevende ontwerpen als het gaat om het spectrum en prijs kwaliteit verhouding. In dit artikel gaan we proberen de voordelen en nadelen van verschillende spectra aan te geven aan de hand van voorbeelden en kweeklampen van Osram en Philips.

 

Dit is het meest ideale en tegelijkertijd het meest universele spectrum voor kweeklampen.

Als we het bovenstaande spectrum bekijken kunnen we die indelen in 3 verschillende groepen/banden:

 1. 340 - 470 nm - Blauw   Dit is het gebied waar de lichtabsorptie van de bladgroenkorrels voor het blauwe licht(chlorofyl b) en Beta-caroteen plaatsvind. Dit bevorderd de vegetatieve fase van de plant en het verbetert de kleur van de plant. Tevens bevorderd het de aanmaak van terpenen. (soort van plantaardige olie)
 2. 500-600nm - Groen  Deze band heeft een positief effect op de stofwisseling van de plant. Tot op zekere hoogte verbeterd het de efficiëntie van de andere banden. Als resultaat van de studies over de rol van “groen licht” weten we dat groen licht volledig wordt geabsorbeerd door de plant. Vooral in het onderste deel van de bladeren.
 3. 640-680nm - Rood  Het is ondertussen bewezen dat 660nm het belangrijkst en meest actieve deel van het spectrum is als het gaat om de bloei en de groei van oa bloemen en vruchten.

Maar wat zijn de meest optimale verhoudingen voor de bloei-fase van je plant?

 1. 430-470nm - 10-15%
 2. 500-600nm - 20-25%
 3. 640-680nm - 60-70%

Het spectrum van een Sodium kweeklamp

Als we dit spectrum vergelijken met het meest ideale spectrum, zou dit spectrum geen hoge efficiëntie voor de fotosynthese kunnen hebben. Aangezien 45% van het spectrum in het 500-600nm gebied ligt en de rest vooral in het gebied 600-700nm ligt. Dit komt niet overeen met de meest optimale verhouding. Niets is minder waar want verschillende studies hebben aangetoond dat een heel breed spectrum met veel verschillende banden(zoals die van een Sodium lamp) een zeer positief effect hebben op de processen die horen bij de fotosynthese.

Op basis van de bovenstaande informatie kunnen we het volgende spectrum creëren

De ratio van dit spectrum is als volgt:

 • 430-480nm - 11%
 • 500-550nm -   8%
 • 550-600nm - 15%
 • 600-700nm - 61%
 • 700-750nm -   4%

De technologie 

In het model van SpectroLight worden 2 led varianten gebruikt namelijk:

 1. LEDs gebaseerd op een blauwe diode, perfect voor het gebied 430-600nm. De effectiviteit van de deze diode is niet hoog voorbij 600nm vanwege een hogere werkspanning van ~3V ten opzichte van de rode diode met een werkspanning van ~2Volt. De efficientie van deze diode is 2,3 - 2,6 μmol/J.
 2. LEDs gebaseerd op een rode diode, perfect als toevoeging op het spectrum die door de blauwe diode wordt verkregen en voor het gebeid 620-680nm. Door de werkspanning van ~2V draagt deze diode aanzienlijk bij aan de efficiëntie van de lamp. De efficientie van deze diode is 3,2 - 3,7 μmol/J.

Wat maakt SpectroLight bijzonder ten opzichte van andere merken?

Als we gaan kijken naar armaturen met enkel rode en blauwe monochrome LEDS.(LEDS met een enkele golflengte) Ziet het spectrum er ongeveer zo uit:

Dit spectrum wordt vooral gebruikt in "ouderwetse" LED kweeklampen met enkel rode en blauwe leds. Doordat er een compleet gebrek aan 500-550nm licht is en de manier waarop het licht wordt geproduceerd, is het licht niet aan te raden. Het is zelfs schadelijk voor het menselijke oog.

Armaturen met enkel rode en blauwe worden aangeprijst(in de professionele tuinbouw) doordat ze een efficiëntie hebben van 2,65 μmol/J.

Door onderzoek van het INHORT Skierniewice Instituut is de efficientie tot wel 20% lager wanneer  de zon, in de winter, weinig schijnt.(in een kweekkas scenario) Dit komt doordat er in deze lampen geen rekening wordt gehouden met het 500-600nm gebied ofwel groen licht. Dit geldt automatisch ook voor de binnenkwekers waar de zon nooit schijnt.

Het spectrum van SpectroLight

De LED kweeklampen van SpectroLight combineren de technologieën van rode en blauwe diodes in de vorm van COB(Chip On Board) LED systeem. De COB’s zijn gebaseerd op de meest efficiënte blauwe kristallen geproduceerd door Sannan. Deze hebben een effectiviteit van 2,95 μmol/J. Dankzij de superdunne fosfortechnologie heeft deze COB uiteindelijk een efficiëntie van 2,70 μmol/J met een verbruik van 250 Watt.

Door het gebruik van blauwe diodes(kristallen) in de COB heeft als gevolg dat het spectrum perfect geschikt is voor belichting voor planten. De verdeling van het spectrum van de COB is nagenoeg perfect en de mogelijkheden van de blauwe diode worden optimaal benut. Deze wordt ondersteund door 660nm rode diodes. 

De rode diode die wordt gebruikt is een 660nm 4Watt diode gebaseerd op de dubbele technologie van Osram Oslon®. De rode diode vult het spectrum van de COB perfect aan in het gebied vanaf 620nm tot 680nm en heeft een efficiëntie van 3,41μmol/J met 700mA.

Hieronder het resultaat van de COB technologie samen met de rode diode

Benieuwd naar het assortiment van SpectroLight?

 Het LED Warenhuis is een officiële reseller van de SpectroLight LED kweeklampen en hierdoor krijg je maar liefst 5 jaar garantie op je lamp. Bekijk het complete assortiment hier.