Het witte licht van de Apollo Falcon LED kweeklamp - Het LED Warenhuis

Het witte licht van de Apollo Falcon LED kweeklampApollo Falcon

Tegenwoordig zijn er erg veel LED kweeklampen te koop en er lijkt voor elke situatie wel een specifieke lamp te zijn. We zien een trend in kweeklampen die vooral witte LEDs gebruiken om een geschikt spectrum te creëren. Dit heeft te maken met verschillende studies die hebben geconcludeerd dat witte LEDs een erg hoge efficiëntie hebben.

Door Witte LEDs te gebruiken in een tomatenkweek, in combinatie met rode en blauwe LEDs, hebben ze de opbrengst met 12 tot 16% doen stijgen. Hoewel de rode en blauwe LEDs bijdroegen aan het resultaat, concluderen de auteurs dat de witte LEDs ,die erg veel groen licht bevatten, daar het meest aan hebben bijgedragen. Dit komt doordat groen licht de penetratie van licht sterk bevorderd.

Het Witte licht heeft nog een ander belangrijk voordeel namelijk het tijdig kunnen herkennen van ziektes en afwijkingen bij planten. Bij het gebruik van rode en blauwe LEDs zal de hele kweekruimte paars kleuren en is een vroege constatering van afwijkingen bijna onmogelijk.

Apollo Falcon 60

Verschillende kleuren WIT in LED Kweeklampen

We weten ondertussen dat rood en blauw de belangrijkste kleuren zijn voor het kweken van planten maar wist je ook dat er ook veel verschillende witte kleuren zijn? Deze “kleuren” noemen licht temperaturen en deze wordt uitgedrukt in Kelvin. Deze waardes zijn natuurlijk niet uit de lucht gegrepen en hebben daadwerkelijk te maken met temperatuur. Wanneer een vlam een gele kleur heeft is de temperatuur relatief laag en wanneer een vlam blauw kleurt is de temperatuur veel hoger. Bij LED verlichting heeft het gelukkig alleen te maken met de kleur en niet met de daadwerkelijke temperatuur van de LEDs.

Een belangrijke regel bij witlicht is:

Hoe lager het aantal Kelvin des te meer rood de lamp uitstraalt.

Een Hps lamp straalt doorgaans licht van 2200Kelvin uit, dit is erg rood licht met relatief weinig blauw.

Hoe hoger het aantal Kelvin des te meer blauw de lamp uitstraalt.

Daglicht heeft een lichttemperatuur van ongeveer 6000Kelvin, dit is licht met relatief veel blauw en weinig rood.

 

Het spectrum van de Apollo Falcon LED kweeklamp

De Apollo Falcon LED kweeklamp gebruikt 2 witte licht temperaturen om een goeie balans te maken tussen blauw/rood licht en het groen,oranje en gele lichtkleuren. De Apollo Falcon LED kweeklamp maakt gebruik van 3000K en 6000K LEDs in combinatie met rode LEDS(660nm) om de bloei van je plant een extra boost te geven.

 

De licht temperatuur van 3000K is een warme witte kleur die vooral groen/oranje/rood uitstraalt en zorgt voornamelijk voor de bloei van je planten tevens stimuleert het de fotosynthese.

De 6000K LEDs geven een koele witte kleur af en zorgen voornamelijk dat er genoeg blauw/groen licht in het spectrum is verwerkt zodat de groei uitstekend gestimuleerd wordt.

Voor het oog straalt de lamp een koele witte kleur uit waarbij je de planten ook erg goed kunt bekijken.

Apollo Falcon Spectrum

Welke Apollo Falcon past bij jou? 

Er zijn 2 verschillende types Apollo Falcon namelijk de standaard en de PRO versie.

Het verschil tussen deze 2 lampen zijn de gebruikte leds.

De standaard Apollo Falcon maakt gebruik van SMD2835 LEDs en de PRO versie heeft krachtige LG & Osram LEDs aan boord.

Bekijk hieronder de verschillen:

60 CM

Standard

Pro

PPFD@10cm(μmol/m2/s1)

837

1050

PPFD@20cm(μmol/m2/s1)

432

505

 

 

115 CM

Standard

Pro

PPFD@10cm(μmol/m2/s1)

871

1072

PPFD@20cm(μmol/m2/s1)

465

550

 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de productpagina van de Apollo Falcon LED kweeklamp.