LED verlichting in de kas - Het LED Warenhuis

LED in de land- en tuinbouw

In de land- en tuinbouw is het steeds gebruikelijker om LED verlichting te hanteren. Een aantal redenen 'lichten' we in dit artikel toe.

Licht efficiëntie

Het belangrijkste is dat een plant goed reageert op het licht dat het krijgt toegediend. Met reageren wordt bedoeld de mate waarin het proces van fotosynthese wordt geactiveerd. Onder de tot nu toe veel gebruikte natriumlampen vindt er prima fotosynthese plaats. Helaas verbruiken deze lampen enorme hoeveelheden energie, dat maakt natriumlampen erg inefficiënt. LED groeilampen daarentegen leveren veel bruikbaar licht voor de planten met een relatief laag energieverbruik. Met LED wordt alleen het licht geven wat ook daadwerkelijk wordt opgenomen door de plant. Rood licht (in het lichtspectrum van 600 nanometer tot ongeveer 680 nanometer) zorgt samen met blauw licht dat de plant of bloem gaat bloeien. Het is een directe stimulans van de fotonen die nodig zijn voor de bloei van het gewas. Voor het kweken van groenten en fruit betekend dit een grotere opbrengst met het gebruik van slechts 50% van de energie. Deze combinatie maakt LED verlichting voor in kassencomplexen aantrekkelijk. 

Verticaal kweken met Het LED Warenhuis

Minder warmte

Tja, een veelbesproken onderwerp, maar daarom niet minder belangrijk. LED verlichting bereikt piektemperaturen van max. 26 á 27°C tegenover de ruim 300°C die de huidige natriumlampen verbruiken. Als wellicht eigenaar van een kas weet je dat er in de glastuinbouw gekoeld moet worden. In sommige gevallen wordt de 'restwarmte' na afvoer weer hergebruikt maar meestal is de warmte een afvalproduct dat als verloren wordt beschouwd in het kweekproces. Dat kan je vergelijken met het opdraaien van de thermostaat terwijl je de ramen open zet. Zonde dus! Ook zorgt overtollige warmte ervoor dat een gewas meer water en voeding gaat verbruiken. Samenvattend kunnen we zeggen dat als je minder warmte produceert er ook minder verspilling is. Allemaal  eenvoudig te creëren met een LED kas. Tevens zorgt minder hitte voor een verkleinde kans op brand.

Gezondere gewassen?

Er zijn een aantal studies geweest van onder andere de TU Delft waarin wordt aangetoond dat LED groeiverlichting zorgt voor een betere groei en bloei. In tomaten bijvoorbeeld is na een proefkweek met LED meer vitamine C aangetroffen dan bij een kweek met conventionele verlichting. Ook zorgt het witte licht en UV licht in sommige LED lampen ervoor dat er minder snel schimmels in de gewassen ontstaan. Maken deze ontwikkeling ons eten straks ook gezonder? Dat is nog niet direct aangetoond maar wij denken dat het niet lang duurt voordat dit gaat gebeuren. LED verlichting voor in de tuin- en kassenbouw staat immers nog in de kinderschoenen en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer weten over kweken met LED verlichting? 

Dat kan! Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag om informatie en advies.