LED Groeilampen

LED Groeilampen: De meest gestelde vragen

Zoek je informatie over de werking van LED Groeilampen en hoe je daar precies mee kweekt? Zoek niet verder, het staat hier.
De LED kweeklamp is sterk in opkomst in de tuin- en kassenbouw. En dat is niet zo gek. Een LED kweeklamp levert je namelijk volop voordelen op! In dit artikel lees je de voordelen en de meest gestelde vragen over LED groeilampen. 

Wat is een LED Groeilamp?

Een LED groeilamp is een lamp die wordt gebruikt in de tuin- en kassenbouw om planten en bloemen te laten groeien (en bloeien). Na vele jaren experimenteren met LED is het mogelijk om met een lager wattage een hogere opbrengst van bloemen en vruchten te krijgen. Anders dan met een normale HPS lamp, natrium- of gloeilamp is er met LED minder warmteafgifte waardoor hoge temperaturen tot het verleden behoren.

Hoe werkt dat nou, zo'n Groeilamp?

We hebben onlangs ook geschreven over de exacte wetenschap achter LED groeiverlichting, maar dat gaat voor nu misschien wat te ver. Het grote verschil met ouderwetse HPS of natriumlampen zit 'm in het licht spectrum. Dit licht spectrum uit zich in de waarde PAR. De hoeveelheid PAR zegt iets over de fotosynthese, hoe meer PAR hoe meer fotosynthese en hoe beter de plant kan groeien en bloeien. 

Welke lamp heb ik nodig voor mijn kweekruimte?

De lamp die je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte, meet daarom de vloer op. De lengte maal de breedte staat gelijk aan de hoeveelheid m2. De beste resultaten haal je vanaf 40 á 50 watt per vierkante meter dus zoek daar je LED groeilamp ook op uit. 

Hoe hoog hang ik een LED Groeilamp boven het gewas?

Onderstaande gegevens zijn aanbevelingen en en kan per type plant weer anders zijn. Het aantal aanbevolen centimeters is gemeten vanaf de bovenkant van de plant.

 • Zaaien/ontkiemen: +/- 70 CM
 • Voortgroei: +/- 70 tot 100 CM
 • Groei: +/- 45 tot 100CM
 • Bloei: +/- 25 tot 50 CM

Hoe lang moet een LED Groeilamp aan staan?

Een aparte knop voor groeien en bloeien is niet op iedere lamp aanwezig, maar dit is ook niet per se nodig. Wel goed is om met een externe timer (of de timer te gebruiken in de lamp - indien aanwezig) te werken zodat deze tijden worden nagestreefd.

 • Zaaien/ontkiemen: 18 uur aan, 6 uur uit (donker) - eventueel 20 om 4
 • Voortgroei: 18 uur aan, 6 uur uit (donker) - eventueel 20 om 4
 • Groei: 18 uur aan, 6 uur uit (donker)
 • Bloei: 12 uur aan, 12 uur uit (donker)

Welke LED Groeilampen zijn er allemaal?

Licht-spectrum van een LED Groeilamp

Een LED kweeklamp van het LED warenhuis vaak standaard voorzien van een 12-band spectrum. Naast de reguliere kleuren rood en blauw beschikken de LED kweeklampen ook over oranje, wit en UV-licht, Infra-rood licht en over ‘flowerboosters’ die zich in het ver-rood spectrum bevinden. Dit maakt het 12-band spectrum tot een full-spectrum.

Welke groeiomstandigheden zijn belangrijk?

Naast een goede LED groeilamp zijn er een aantal factoren die enorm van belang kunnen zijn bij de groei en bloei van een plant (of bloem). De temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de luchttoevoer hebben directe uitwerkingen op de fotosynthese van de plant. De perfecte temperatuur zit tussen de 23 en 30 graden celcius. Voor wat betreft de luchtvochtigheid adviseren we te blijven tussen 50% en 70% waarbij een gebruik wordt gemaakt van een luchttoevoer en luchtafvoer die in belans is. PH-waardes verschillen per plant maar in de meeste gevallen kun je volstaan met een waarde van 6 tot 6,5. 

Welke kweeklamp moet ik hebben?

We hebben een breedt assortiment met LED kweeklampen, we begrijpen dat het soms lastig is om een goede keuze te maken. Een aantal zaken om te onthouden zijn:

 • Hoe hoger het wattage hoe meer power en hoe groter vaak ook het lichtoppervlak. 
 • Wil je dimbare en zelf in te stellen LED groeiverlichting met ingebouwde timers dan kom je vrijwel altijd uit bij de KIND LED Groeilamp
 • Een goede prijs-kwaliteit verhouding ben je het beste uit met de Apollo LED serie, de grote wattages voor een schappelijke prijs bevinden zich in de categorie Spectrabox kweeklampen.
 • Kleinere wattages voor specifiek groeien en bloeien vindt je onder de E27 Par verlichting of de LED kweekstangen / kweekstrips.
 • Gewoon goede LED groeipanelen voor een kleine prijs zijn geschikt voor een kleinere ruimte waarbij het budget beperkt is.

Voordelen van LED Groeilampen

Ten opzichte van reguliere kweeklampen (HPS natrium), leveren LED kweeklampen een aantal belangrijke voordelen op:

 • Tot 60% stroombesparing
 • Een gezondere groei en bloei van planten en bloemen
 • Minder warmte: Een beter reguleerbare temperatuur in de kweekruimte of kas
 • Langere levensduur van de lampen (tot wel 50.000 branduren)

Werkt LED in een combinatie met HPS of met natrium lampen?

Ja, het is geen enkel probleem om LED en HPS door elkaar te hangen. We krijgen deze vraag geregeld omdat kwekers vaak eerst een aantal 'ouderwetse' lampen willen vervangen om te zien of het werkt. Logisch natuurlijk, maar probeer dat dan wel om en om te doen zodat er een goede lichtmix is van LED licht en wit/geel licht. Er gaat een afname plaatsvinden van warmte en dus ook het gebruik van water en voedingsstoffen. 

Overige tips bij aankoop

Bij grotere groeiruimtes (vanaf 5 vierkante meter) is een goede spreiding van het licht belangrijk. Meerdere groeilampen met een iets lager wattage geven waarschijnlijk meer lichtspreiding aan de zijkanten van het gewas dan één lamp met een hoog wattage. Een hoge lichtintensiteit zijn goed als het slechts op een paar vierkante meters gaat. Kies er bij grotere kweekruimtes voor om overal ongeveer dezelfde lichtintensiteit te hebben.  

Kan ik als glastuinbouwer of kweker een lamp lenen?

Als bedrijf kunt u goed bij ons terecht voor LED groeiverlichting en de installatie van LED systemen. Wij kijken graag samen met u naar een passende lichtoplossing. LED groeiverlichting in met name de kassen is nog vrij nieuw en vraagt soms wat experimenteren om de juiste lichtcompositie te krijgen, het lichtspectrum en de juiste par-waarde speelt daarbij een belangrijke rol. Het LED Warenhuis biedt daarom de mogelijkheid voor een testfase waarin je zonder kosten een lamp kunt proberen. Helemaal gratis!

U wilt niet in één keer overstappen? Geen probleem, het kan ook geleidelijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het vervangen van de huidige lampen die het niet meer doen. Zo investeerd u geleidelijk in uw bedrijf om uiteindelijk vele euro's te besparen. We kunnen samen met u een gratis proefopstelling maken. Meldt je daarom als bedrijf aan via ons contactformulier.

Ik wil bewijs! Is er een kweekverslag beschikbaar?

Het LED Warenhuis belooft goede kweekresultaten, we begrijpen dat je dit onderbouwd wilt zien met bijvoorbeeld een verslag of resultatenoverzicht. Op onze Blog vindt je regelmatig kweekverslagen terug. Meer zien? dat kan, we hebben een verslag van iedere lamp beschikbaar op verzoek.

Wat is de levensduur van een LED kweeklamp?

LED groeilampen worden vaak gebruikt in omgevingen met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Onze lampen presteren goed onder dergelijke omstandigheden, daarom geven we in de meeste gevallen minimaal 2 jaar garantie. Op verzoek is het zelfs mogelijk om groeilampen IP65 (waterdicht) te maken, hiervoor kunt u contact met ons opnemen. De standaard levensduur is vaak rond de 50.000 branduren, dat komt omdat we gebruik maken van hoge kwaliteit LEDs van het merk CREE. Ook na de garantietermijn blijven wij graag uw aanspreekpunt op het moment dat er iets aan een lamp mankeert. Door de modulaire opbouw zijn onderdelen vaak eenvoudig te vervangen. We adviseren u graag wat op dat moment het beste is om te doen. Vanzelfsprekend kunt u de service van ons verwachten die u gewend bent. 
Ook de levensduur van onze LED bedrijfsverlichting en LED verlichting voor sportvelden is 50.000 branduren. Bij normaal gebruik tijdens kantooruren zullen deze lampen dan ook zeker 10 jaar mee gaan. Het is dus niet alleen het energieverbruik dat de aanschaf van LED verlichting interessant maakt, maar ook de levensduur. 

Waar kan ik een gebruiksaanwijzing vinden? 

Bij de meeste LED groeiverlichting is een gebruiksaanwijzing bijgeleverd. In alle overige gevallen is ervoor gekozen om het milieu niet verder te belasten met papierwerk, je kunt de gebruikaanwijzing dan gewoon op ons blog vinden. Mocht je toch nog vragen hebben kan je die stellen via onze chat-functie of het contactformulier.

Waarom is er UV-licht toegevoegd in jullie lampen?

UV-licht is goed voor de groei en bloei van je plant of bloem. Met name in de groeifase heeft UV-licht een goede uitwerking omdat dit de fotosynthese goed op gang helpt. Net als Infrarood licht is UV-licht niet zichbaar met het menselijk ook, zie ook hieronder. Het lijkt dan alsof een LED niet werkt, maar in feite is dat natuurlijk niet waar. UV-licht zit nit in iedere LED kweeklamp, kijk daarvoor bij de producten. UV licht is een extra stumilator in de bloeifase van de plant, net als ver-rood (vanaf 670 nanometer).

Het lijkt alsof er een aantal LEDs niet werken, klopt dit?

Indien alle LEDs werken op een aantal na, dan is dit waarschijnlijk één van de Infarood (IR) LEDs. Dit licht is niet waarneembaar met het blote oog. Hoe komt dat? De kegeltjes in onze ogen bevatten allen een ander kleurpigment en heeft daardoor ook een eigen gevoeligheidsmaximum. Daarbij valt IR-licht buiten de scope van ons gevoeligheidsmaximum waardoor het lijkt alsof er geen direct licht afkomstig is. Indien je een 7-band spectrum of een 12-band spectrum hebt besteld dan is het gebruikelijk dat dergelijke LEDs aanwezig zijn in de lamp. Het lijkt alsof er in de verte van de LED een heel klein lichtpuntje is, we krijgen daarom wel eens vragen of er iets mis is met de LED. We adviseren je niet teveel met het blote oog in het felle licht te kijken, maar als je dat toch wilt doen gebruik dan in ieder geval een zonnebril. Wil je zeker weten dat er niks mis is met de lamp? Geen probleem, naam gerust contact op.

Hoe weet ik welk licht spectrum ik moet hebben?

We hebben hierover eerder geschreven omdat we veel vragen hebben gehad over de verschillen in LED Spectrums. Het LED spectrum dat je nodig hebt is verschillend voor ieder stadium waarin de plant zich bevindt, namelijk het ontkiemen, voorgroei, groei en bloeifase. Tijdens het ontkiemen en de voorgroei/groeifase is wit, blauw en rood licht belangrijk, kijk voor de exacte nanometers in het artikel.

Wat is de garantie op LED groeilampen?

We streven er naar om duurzame en kwalitatief hoge producten te leveren, gelukkig is dat ons tot op heden goed gelukt. Bij een kwaliteitsproduct hoort ook een garantie, daarover zijn we graag duidelijk. Het LED  Warenhuis geeft standaard 2 jaar garantie op iedere LED kweeklamp tenzij anders aangegeven. De garantieperiode is soms langer tot 3 of 5 jaar en in enkele gevallen iets lager. Bij iedere LED kweeklamp/LED groeilamp die we verkopen staat vermeld wat de garantie is. Mocht je toch vragen hebben over de garantie op een product kun je altijd even contact opnemen.

Als ik ook daglicht gebruik, is bijschijnen met LED dan niet overbodig?

Bijschijnen met LED groeilampen is nooit verkeerd, het levert zelfs extra voordelen op. Het licht van een LED groeilamp zorgt voor extra stimulans van de bloeifase doordat specifieke LEDs met hoge PAR meet fotosynthese activeren. Let wel op dat je het ritme van de plant niet overstuurt. Daarmee bedoelen we dat de plant rust nodig heeft en het liefst in het donker staat. Wij mensen moeten immers ook slapen om weer uitgerust te kunnen beginnen aan een nieuwe dag. Zo werkt dat met de plant ook. Op het moment dat de bloeifase actief is dan is het prima voor de plant om slechts 12 uur licht te ontvangen. 
Terugkomend op de vraag is het dus goed om bij te schijnen met LED. Het kan dan ook geen kwaad om in de donkere dagen je plant van extra LED licht te voorzien.

Voor welke gewassen kan ik jullie groeilampen gebruiken?

LED kweeklampen zijn voor ieder type gewas te gebruiken. Omdat de meeste groeilampen een ander licht uistralen is het goed om uit te zoeken welke type licht je plant nodig heeft, hier een korte richtlijn:
Mijn plant hoeft alleen te groeien en niet te bloeien: Je kunt het af met een 2,band, 4-band, 5-band of 7-band spectrum
Mijn plant heeft een lange groeifase en moet daarna pas bloeien: Tuinbonen bijvoorbeeld hebben over het algemeen een langere groeifase voordat de boon er daadwerkelijk aan komt: 5-band, 7-band of 12-band spectrum.
Mijn plant moet voornamelijk bloeien en vruchten afgeven: 12-band spectrum

Is de par-waarde van LED verlichting belangrijk?

De par-waarde is een belangrijke maatgever voor fotosynthese. Sterker nog, PAR is de maatgever voor de groei en bloei van planten en bloemen, zonder PAR werkt een kweeklamp niet. PAR wordt grafisch weergegeven in een spectrum, zie de afbeelding hieronder. Omdat we veel vragen hebben gehad over de par-waarde hebben we hierover een artikel geschreven. Mocht je alsnog vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen. 

Kind Spectrum

Is de groei en bloei van de Apollo lampen zelf te regelen?

De Apollo kweeklampen hebben geen aparte knop voor groei- en bloei. Er is slechts één type originele Apollo die dit bevat en dat is de variant met een controlpanel. Het LED Warenhuis heeft gemerkt dat het huidige bedieningpaneel niet aansluit bij de behoefte en te ingewikkeld is. Daarom verkopen wij deze lamp niet. Overige Apollo lampen die 2 knoppen bevatten (1 voor groei en 1 voor bloei) zijn niet de originele Apollo's. Je hebt grote kans dat het om een Chinese LED kweeklamp gaat die niet bij de originele fabriek vandaan komt. Garantie tot aan de voordeur dus.

Wat is de lichtspreiding van de Apollo 10?

De Apollo 10 is toch wel één van de meest verkochte LED kweeklampen. Dat komt doordat de prijs-kwaliteit verhouding zeer goed is. De lichtspreiding is erg goed, de lamp bestrijkt een oppervlak van 1 bij 1,20 meter. Dat is op een hanghoogte van ongeveer 75 cm boven het gewas. Hoger houden kan, maar dat gaat ten koste van de lichtintensiteit. Op 75 cm heb je een ideale lichtmix.

Meer informatie over LED Kweeklampen

Weten welke kweeklampen er allemaal in omloop zijn? LED Kweeklamp kopen

De wetenschap achter de LED Kweeklamp

Professionele tuinbouw verlichting

Top 5 beste LED groeilampen 

LED verlichting tegen voedselschaarste

De Apollo Kweeklamp

De beste groeilampen van 2023

Breed assortiment

Het LED warenhuis is al 6 jaar dé kenner op het gebied van LED kweeklampen. In onze collectie vindt je de nieuwste producten op het gebied van LED kweeklampen, alles tegen zeer schepe prijzen.

Meer vragen? 

Neem gerust contact op.