Succesvolle bloeiresultaten met LED groeiverlichting - Het LED Warenhuis
Apollo LED KweeklampLED groeilampLED kweeklampled kweekverlichting

Succesvolle bloeiresultaten met LED groeiverlichting

Succesvolle bloeiresultaten met LED groeiverlichting

Apollo 8

Tips voor goede groei- en bloeiresultaten met LED verlichting

Planten en bloemen houden van hun natuurlijke omgeving waarin er voldoende water en licht is. Bij een binnentuin is het de bedoeling om het natuurlijke habitat zo goed mogelijk na te bootsen, maar hoe doe je dat? Hier een aantal waardevolle tips.

Licht

Onze zon vormt altijd een goede graadmeter voor wat planten en bloemen het prettigst vinden om onder te groeien. De zon schijnt 10 tot maximaal 16 uur per dag dus stem daar je verlichting ook op af. Met een timer of dimmer kun je ervoor zorgen dat je plant altijd de juiste hoeveelheid licht krijgt. Houd er rekening mee dat nadat het licht is uitgeschakeld, de fotosynthese nog even doorgaat, daarna gaat de plant in 'slaap'. Net als bij mensen werkt slaap herstellend en daarmee bouw je energie op om de volgende dag weer te groeien, geef je plant of vrucht daar ook de ruimte voor. 

Water en voeding

Zorg ervoor de je gewas de juiste hoeveelheid water krijgt, voel daarvoor regelmatig hoe het met de voedingsbodem van de plant gesteld is. Te droog is niet goed, maar te nat ook niet, zorg dat de ondergrond vochtig is maar niet 'modderig'. Planten houden van een gelijke aanvoer van water om constant te blijven groeien. Je kunt dus beter iedere dag een beetje water geven dan bijvoorbeeld één keer per week een grote hoeveelheid. Ook de bladeren besprenkelen met water is een goede aanvulling. Anders dan met bijvoorbeeld hogedruklampen (HPS) geeft LED lang niet zoveel warmte af. Daardoor verbruikt je plant minder en zal je de hoeveelheid water en voeding moeten afstemmen op de nieuwe situatie, minderen dus. 

Warmte 

Een LED Groeilamp wordt niet tot nauwelijks warm (max. 26 graden) maar dat betekend niet dat je het gewas tegen je lampen wilt laten aangroeien. Er vindt dan wel geen directe verbranding plaats maar wel 'irradiatie'. De plant krijgt dan teveel licht en kan dit niet verwerken. Tekenen hiervan zijn dat de bladeren donkerder van kleur worden of gaan krullen, ook kan de steel een uitgedroogd uiterlijk krijgen. Zorg dat je dit tijdig herkend en de lamp niet té dicht bij je planten hangt, houdt minimaal 20 cm. afstand. Tot 1 meter afstand van het gewas is er nog een ander voordeel, namelijk lichtspreiding, hoe hoger de lamp hangt des te groter het lichtoppervlak. Maar let op: Als de groeilamp te hoog hangt kan het zijn dat er niet genoeg lichtintensiteit is waardoor je plant niet optimaal presteerd. Afhankelijk van het wattage van je LED groeilamp pas je de afstand tot het gewas aan. Raadpleeg per groeilamp de voorgeschreven hoogte, dan heb je in de meeste gevallen een goede mix tussen lichtintensiteit en lichtspreiding. 

Succes met de groei en bloei van de gewassen. Bij vragen over je ideale LED kweeklamp kun je ons altijd bereiken.