Hoe werkt mijn plant? - Het LED Warenhuis

Hoe werkt mijn plant?

Fotosynthese bij planten

We zijn ondertussen al paar duizend jaar bezig met landbouw en de mensheid is op dat vlak steeds wijzer geworden. Sinds de laatste paar eeuwen hebben we pas echt veel vooruitgang geboekt, wil je weten waar we achter zijn gekomen? Lees dan verder!

De formules

Al in de 17e eeuw zijn er wetenschappers bezig met het begrijpen van fotosynthese in de plant maar pas in de 18e eeuw is de basisformule bekend.
Deze formule luidt:

Water + koolstofdioxide + zonlicht -> Zuurstof + glucose

Fotosynthese is een proces wat door de plant wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Deze glucose gebruikt de plant voor energie door het te verbranden. Door deze verbranding komt er koolstofdioxide vrij en wordt er naast glucose ook zuurstof verbruikt. Het proces ziet er als volgt uit:

Glucose + zuurstof --> water + koolstofdioxide + energie

De verbranding en fotosynthese tegelijkertijd

Een plant in daglicht of onder een LED kweeklamp is bezig met de verbranding van Glucose maar ook met fotosynthese. Er vind van 2 kanten een gaswisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats. ’s Nachts of wanneer de LED kweeklamp uit staat is de plant alleen bezig met de verbranding en gebruikt zuurstof en geeft koolstofdioxide af.

Planten verbruiken meer koolstofdioxide tijdens de fotosynthese, dan dat ze produceren tijdens de verbranding. Tegelijkertijd maken ze meer zuurstof dan dat ze gebruiken tijdens de verbranding. Om deze reden zijn planten en bomen de longen van de aarde.

Cellen van een plant

De energie die wordt gemaakt kan worden opgeslagen in de plant bijvoorbeeld in de vruchten. Deze energie komt onder andere weer vrij zodra de plant wordt opgegeten. Fotosynthese is dus erg belangrijk voor de voedingswaarde en smaak van een plant. In de beginfase van de plant is fotosynthese essentieel voor de groei en het vormen van takken.

De kunst van het kweken

De kunst van het kweken is om de plant in de juiste cyclus te krijgen van fotosynthese tot verbranding.  Dit kun je stimuleren door het juiste licht te gebruiken. Hiernaar is ondertussen al erg veel onderzoek gedaan. We weten ondertussen welke kleuren planten gebruiken voor de fotosynthese. Dat zijn vooral de blauwe en rode kleuren in het spectrum. Deze kleuren bevinden zich in het Photosynthetic Active Radiation(PAR) gebied.

 LED kweeklampen kunnen deze kleuren van het PAR gebied goed nabootsen zodat er bepaalde processen in een plant kunnen worden beïnvloed. Hieronder valt fotosynthese maar ook andere processen zoals fotomorfogenese, Chlorofylsynthese. 

Fotomorfogenese:

Dit proces leidt tot de uiteindelijke vorm, kleur en bloei van de plant. Dit is voor een belangrijk deel genetisch vastgelegd, maar wordt gestuurd door licht.

Chlorofylsynthese:

Bij chlorofylsynthese (bladgroensynthese) wordt chlorofyl (bladgroen) geproduceerd, het groene pigment in bladeren en stengels. In de chloroplasten (bladgroenkorrels) wordt het zonlicht opgevangen en verwerkt. Essentieel voor de fotosynthese!

Fotoperiodisme:

De daglengte (lichtperiode) is voor veel planten een informatiebron waarmee het moment bepaald wordt om uitlopers te vormen of te gaan bloeien. Het gedrag en de ontwikkeling van de planten worden dus beïnvloed door de lichtperiode.

BlauwBlauwe LEDs

Blauw is van belang voor de vorming van chlorofyl, de ontwikkeling van chloroplasten, huidmondjesopening, de aanmaak van enzymen en de 24-uurs cyclus van de fotosynthese en fotomorfogenese. Teveel blauw licht heeft invloed op de celstrekking van de plant waardoor de stengels korter en bladeren dikker worden. Omgekeerd werkt dit ook maar hier kun je het beste  mee experimenteren.

Rood

Rood is het meest efficiënt voor de fotosynthese en draagt bij aan de aanmaak van chlorofyl en is belangrijk voor de fotoperiodisme en fotomorfogenese. Het wegnemen van rood licht  kan ervoor zorgen dat de plant minder zijscheuten gaat vormen waardoor de plant minder takken gaat groeien(dus ook minder blad!) en dus vooral hoger ipv breder wordt. Wel verminderd rood licht de vorming van pluizen.

Rode LEDs

Nabije infrarood

Deze straling met golflengte van 700 - 3.000nm wordt weinig gebruikt door planten; dit licht wordt omgezet naar warmte. Dit kan een positieve werking hebben op de plant maar dit verschilt per soort.

Verrode straling

Dit licht bevind zich binnen de golflengte 700-800nm en is goed voor de fotomorfogenese, stengelstrekking en het fotoperiodisme van de plant.

Ver infrarode straling

Dit licht bestaat binnen de golflengtes 3.000 - 100.000nm en is vooral warmtestraling zoals die door elk warm voorwerp wordt uitgezonden. Deze straling is belangrijk voor het broeikaseffect binnen kassen. 

Voor meer informatie over de wetenschappelijke kant van fotosynthese bekijk de Wiki pagina.

 

LED KWEEKLAMP SPECTRUMS

Het is natuurlijk heel erg moeilijk om al die soorten licht goed te combineren maar gelukkig worden deze kleuren door fabrikanten van LED kweeklampen verwerkt in elk hun eigen spectrum. Elke fabrikant heeft daar ook z’n eigen onderzoek naar gedaan en probeert z’n spectrum af te stellen op de behoeftes van de eindgebruiker. Wij van Het Ledwarenhuis krijgen regelmatig feedback terug van onze klanten over onder andere het spectrum. Op basis daarvan hebben wij deze 4 merken geselecteerd:

 APOLLO LED KWEEKLAMPEN:

 

KIND LED KWEEKLAMPEN:

 

BLACK DOG KWEEKLAMPEN:

 

 

MARS HYDRO LED KWEEKLAMP: