10 Redenen waarom LED beter is dan HPS - Het LED Warenhuis
LED groeilampLED kweeklampled kweekverlichting

10 Redenen waarom LED beter is dan HPS

10 Redenen waarom LED beter is dan HPS


10 keer liever LED


HPS verlichting is nog steeds veruit dominant bij kwekers. De grootste reden hiervoor is dat het tot nu toe prima heeft gewerkt. Als iets goed werkt zullen de meeste mensen niet snel iets nieuws proberen, helemaal niet als je een investering moet doen in een LED kweeklamp. HPS verlichting is goedkoop in de aanschaf, daarom blijft een investering in een kassencomplex of kweekruimte laag.

We begrijpen de denkwijze van deze beste kwekers en tuinders, maar het is niet correct. De LED kweeklamp is een betere investering en sneller terugverdiend dan je denkt. Zie hier 10 redenen waarom je eigenlijk direct zou moeten overstappen op LED kweekverlichting.  

1. Lager stroomverbruik dus lagere energiekosten met LED

Het grootste voordeel van LED kweeklampen is het lage stroomverbruik. LED lampen gebruiken slechts 50% van de energie dat HPS nodig heeft voor hetzelfde resultaat. Dat betekent dat je 50% bespaart on de stroomrekening.

De verwachting is dat de efficiëntie van LED kweeklampen de komende jaren gaat toenemen. Daardoor zijn de resultaten beter zonder dat er meer stroom wordt verbruikt. De terugverdientijd van een LED kweeklamp is 2 tot 3 jaar.

2. De plant groeit sneller met LED kweekverlichting

Het is al door middel van vele testen aangetoond dat LED kweeklampen betere resultaten hebben dan HMS of andere hogedruk lampen. Die resultaten zijn met name zichtbaar in de groeifase van de plant. De groei van je plant gaat gemiddeld 15% sneller met een LED groeilamp. Door een effectief lichtspectrum zijn ook in de bloeifase betere resultaten te behalen.

3. Uw planten worden groter

Door de snellere groei met LED verlichting worden de planten en bloemen vaak ook groter, tot gemiddeld 10%. De reden hiervoor is dat het lichtspectrum van de LED lamp ervoor zorgt dat er meer fotosynthese in de plant plaatsvindt. Er ontstaat zo meer blad en ook meer vrucht c.q. bloem.

4. LED lampen gaan langer mee

Hogedruk radium, natrium lampen gaan vaak maar een jaar mee, dat komt omdat deze verlichting gebruik maakt van verbranding om licht te kunnen geven. Dat verkort de levensduur enorm.
De meeste LED kweeklampen hebben een levensduur van 50.000 branduren, met normaal gebruik wil dat zeggen dat je de komende 8 jaar geen nieuwe aanschaf hoeft te doen. Dat scheelt! Nadat een LED lamp in 3 jaar is terugverdiend zijn de komende 5 jaar pure winst.

5. Een LED kweeklamp wordt nauwelijks warm

Ook één van de grotere voordelen van LED kweeklampen is dat er weinig warmte wordt afgegeven. In de meeste kassencomplexen moet er warmte worden afgevoerd om het klimaat voor planten en bloemen optimaal te houden. Deze overtollige warmte is er met LED niet.

Ook kan een LED lamp dichter op de plant hangen waardoor het rendement van de verlichting hoger wordt. Dit scheelt ook nog eens in het geven van water en voeding, immer de plant verbruikt minder.  

6. Plug & Play

Hogedruk lampen bestaan vaak uit ingewikkelde systemen met een reflector, ballast en voorschakelapparatuur.
De meeste LED kweeklampen in ons assortiment zijn plug & play met slechts één stekker die in ieder stopcontact kan. Een LED lamp is één systeem dat overal kan worden opgehangen en zonder krachtstroom kan functioneren. Nooit meer gedoe met installeren dus!

7. Efficiëntere belichting met LED

Door het gebruik van meerdere LEDs in één lamp en speciale lenzen die het licht breken, kunnen LED kweeklampen vaak een breder oppervlak beschijnen. Ook kun je de lampen dichter op de plant hangen doordat de LED lampen nauwelijks warm worden. Zo kan de plant nóg meer profiteren van de intensiteit van het licht.

8. De mogelijkheid om te dimmen

Met de meeste hogedruk kweekverlichting is het niet mogelijk om het licht te dimmen. Je gebruikt altijd de volle lichtsterkte en verbruikt dus ook het maximale wattage (en stroomverbruik) van de lamp.

De nieuwste technologie op het gebied van LED verlichting heeft Active Dimming, waardoor het stroomverbruik van de lamp ook afneemt op moment dat er gedimd wordt. Dimmen van LED is steeds eenvoudiger geworden, tegenwoordig kan dat op de kweeklamp zelf, met een afstandsbediening of zelfs met een App op je telefoon. Erg Smart dus, zo’n LED lamp.

9. Minder bestrijdingsmiddelen nodig

Door toevoegingen van UV licht en wit licht (+6000K) komen er minder snel schimmels en slechte bacteriën die je planten of bloemen aantasten. In combinatie met minder warmte is er minder kans dat schimmels kunnen gedijen in de voedingsbodem en bladeren van je planten. Kijk ook eens bij dit artikel over spint.

10. Steeds aantrekkelijkere prijzen

De prijzen van LED kweeklampen dalen al jaren. De reden hiervoor is dat er meer gebruik wordt gemaakt van LED. Daardoor kan productie opgeschaald worden en dalen de kosten. Dat zien wij weer terug in de prijzen.

Gelukkig houden wij onze prijzen up-to-date, en betaal je altijd te weinig

Je hoort het al… het wordt dus steeds interessanter om over te stappen op led kweekverlichting!