Alles over het LED spectrum - Het LED Warenhuis
7-band spectrumFull spectrum.LED spectrumwit full spectrumwit licht

Alles over het LED spectrum

Alles over het LED spectrum

Apollo LED Kweeklamp

Verschillende LED spectrums 

Het lichtspectrum is één van de belangrijkste aspecten van je LED groeilamp. Dit is namelijk bepalend voor de grootte van de plant en haar vruchten. Het lichtspectrum staat dus in direct verband met de opbrengst. We onderscheiden een aantal fases van de plant/bloem en geven daarbij aan welk lichtspectrum het best geschikt is. 

Het ontkiemen

De beginfase van de plant is het proces van ontkiemen, van belang is hier het blauwe licht rond 400nm (nanometer) en 440nm. Helder wit licht en UV licht kan in deze fase ook van belang zijn, dit is echter wel afhankelijk van de plantsoort. Met name planten die vruchten of bloemen produceren is het aan te raden om dit licht te gebruiken. Wit en UV licht vindt je met name terug in een 7-band spectrum of hoger. 

Groeifase

Bij dit onderdeel van de levenscyclus van de plant gaat het met name om bladvorming. Deze fase is erg belangrijk omdat de hoeveelheid blad in verband staat met de hoeveelheid fotosynthese. Hoe meer blad hoe meer fotosynthese er kan plaatsvinden in de plant en meer fotosynthese betekend een grotere, gezondere plant die hoogstwaarschijnlijk meer en grotere vruchten voortbrengt. Blauw licht en rood licht rond 600nm en 640nm is belangrijk in deze fase. Deze kleuren vindt je in de meeste spectra terug zoals 7-band, full spectrum en wit full spectrum.

Bloeifase 

De bloeifase is onmisbaar bij het kweken van bloemen, groente en fruit. Hier wordt het verschil gemaakt tussen alleen bladvorming en de totale vorming en afbloei. Tijdens de bloeifase wordt het eindproduct gevormd dat in veel gevallen het belangrijkste onderdeel en tegelijkertijd het doel is van de kweek. Een goed spectrum is dus onontbeerlijk in deze fase. Daarom raden we minimaal een 7-band spectrum aan waarin ook oranje (550nm) 'ver-rood' (660nm en 670nm) is verwerkt. Een 12-band spectrum (ook wel 'full-spectrum' genoemd) bevat sowieso bovenstaande kenmerken. Daarbij is vaak nog infrarood, groen en UV toegevoegd dat een extra stimulator is in het begin van de bloeifase. 

LED Lampen met wit licht 

Wit licht wordt tegenwoordig veel gebruikt bij het LED Kweeklampen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen. Helder wit licht(6.5000K) is bedoeld voor de groei. 
Door de helder witte leds heeft het spectrum veel blauw die de groei bevorderd.

Wit Full Spectrum


Sinds een aantal jaar zijn er ook witte full spectrum lampen op de markt gekomen.
Een wit full spectrum is perfect voor de groei & bloei en heeft als grootste voordeel; je kunt je planten altijd goed bekijken zonder speciale bril. Je kunt hierdoor sneller problemen of ziektes opsporen bij je planten. Het spectrum is opgebouwd uit 2 verschillende kleuren wit (3000K & 6000K) en meestal worden er extra kleuren aan toegevoegd zoals ver-rood, infrarood en UV.  Deze toevoegen maken het spectrum helemaal compleet en zorgen ervoor dat je planten nog smaakvoller en gezonder worden.

Conclusie

De conclusie is dat een Wit full spectrum momenteel het meest geavanceerde lichtspectrum is dat gebruikt kan worden in de tuin- en kassenbouw. Hierin zit het complete lichtpakket dat de groei en bloei ondersteund. Het witte Full spectrum LED licht bevat erg hoge par-waardes. De exacte par-waarde is uiteraard ook afhankelijk van het wattage van de LED groeilamp zelf. Meer informatie over de par-waarde vindt je hier.

Mocht je meer willen weten over LED verlichting in de tuin- en kassenbouw en gratis advies willen over vervanging van je huidige verlichting dan kan je contact opnemen met Het LED Warenhuis