De voor- en nadelen van LED Kweekverlichting - Het LED Warenhuis
LED groeilampLED Kweeklampled kweekverlichting

De voor- en nadelen van LED Kweekverlichting

De voor- en nadelen van LED Kweekverlichting

LED kweekverlichting is een ontwikkeling van de laatste 10 a 15 jaar en er is veel vooruitgang geboekt. De vooruitgang is vooral te danken aan uitgebreid onderzoek naar het lichtspectrum die planten nodig hebben om te groeien en bloeien. LEDS kunnen deze kleuren heel nauwkeurig creëren. Wil je weten wat alle voordelen en nadelen zijn van LED kweekverlichting? Lees dan verder!

De voordelen 

Energielabel

1. LED kweekverlichting is energiezuinig

Dit voordeel is ondertussen al bij veel mensen bekend maar het is nog steeds waar! LED kweekverlichting is tot 80% zuiniger dan HPS of HID lampen. LED kweekverlichting heb je vrij snel terug verdiend en dit kan al binnen een jaar. De HPS en HID lampen zijn daarentegen echt grote verbruikers en buiten het licht dat ze geven, komt er ook veel warmte bij vrij. Hierdoor zul je extra aandacht moeten geven aan luchtcirculatie. Er zijn ook mensen die kweken met TL verlichting. Een TL-buis verbruikt ongeveer 44 watt(inclusief vsa) maar hier heb je er veel van nodig waardoor LED kweekverlichting alsnog 50 tot 60% procent zuiniger kan zijn.

2. LED kweekverlichting gaat langer mee

LED kweekverlichting heeft een uitermate lange levensduur en daarom geven wij op al onze lampen 3 jaar garantie. HPS lampen gaan een kleine 6.500 uur mee in vergelijken met LEDS die makkelijk 50.000 uur mee gaan. TL kweekverlichting gaat ongeveer 10.000 uur mee waardoor ook TL het moet afdoen aan de LED kweekverlichting.

3. LED kweekverlichting wordt niet heet

De HPS/HID lampen worden erg heet als ze een tijdje aanstaan. Hierdoor kun je de lampen niet te dicht op je planten zetten anders kunnen de bladeren gaan verbranden. Niemand zit te wachten op verbrande tomaten of bloemkolen. LED lampen worden daarentegen vooral warm en het is bij LED kweekverlichting van groot belang dat die warmte wel weg kan. Om deze reden hebben LED kweeklampen altijd éen of meerdere ventilatoren om de warmte uit de lamp te krijgen. De reden waarom LED kweekverlichting minder warm wordt dan bijvoorbeeld HPS/HID is omdat LED lampen efficiënter zijn. Ze zetten meer om naar licht in plaats van warmte. Een bijkomend voordeel is dat het daardoor minder brandgevaarlijk is en je met een gerust hart kunt gaan slapen terwijl je planten naar ongekende hoogtes groeien.

4. LED kweekverlichting is er in alle soorten en maten

De ontwikkelingen in LED kweekverlichting is nog lang niet gestopt en het aanbod is nu al heel erg groot. De mogelijkheden gaan veel verder dan bij HPS/HID omdat het spectrum specifiek gemaakt kan worden aan de wensen van de klant. Om deze reden worden LEDS een stuk veelzijdiger en kunnen ze heel gericht kleuren produceren waar je plant alleen van kon dromen.

5. LED kweeklampen zijn robuust en stevig

Als een HPS/HID lamp heet wordt is het uitkijken geblazen want ze kunnen erg slecht tegen schokken en stoten. Dit kunnen bijvoorbeeld vrachtwagens of treinen veroorzaken. Het glas kan breken en er kan in de lamp sneller iets kapot gaan. LED kweekverlichting heeft hier geen last van omdat LEDS niet gemaakt zijn van een dun glas. Ze kunnen daarom tegen een stootje.

De nadelen

1. LED kweekverlichting kan niet goed tegen warmte

LEDS kunnen erg slecht tegen teveel warmte waardoor goede koeling een must is. Door oververhitting gaat de levensduur sterk achteruit en zul je minder besparen. De koeling is dus een heel belangrijk component, bij het LED warenhuis garanderen wij een goeie koeling in al onze LED kweekverlichting.

Apollo 10 LED Kweeklamp

2. LED kweeklampen zijn duurder in aanschaf

We kunnen er niet omheen maar LED verlichting is een stuk duurder in aanschaf. Het is een investering die in ongeveer een jaar kan worden terugverdiend. De initiële investering is alleen even slikken maar is het dubbel en dwars waard.

3. LED kweekverlichting heeft de kinderschoenen net uit gedaan

De techniek van de LED kweeklamp staat nog net niet in de kinderschoenen want er is al veel onderzoek naar gedaan. Toch bestaat het nog maar 10 a 15 jaar dus is er nog veel onderzoek en innovatie mogelijk. Het LED warenhuis houd je daarover op de hoogte!