Hoe kan ik mijn LED Kweeklamp onderhouden? - Het LED Warenhuis

Hoe kan ik mijn LED Kweeklamp onderhouden?

Om te zorgen dat je LED Kweeklamp zo lang mogelijk meegaat is het belangrijk om je lamp schoon en fris te houden. We adviseren je lamp elke twee tot drie maandelijks schoon te maken. Hierdoor zal de LED kweeklamp met de maximale efficiëntie werken en is het ook een mooi moment om eventuele gebreken tijdig te vervangen of te repareren. Hieronder beschrijven we een aantal methodes om je lamp schoon te maken.

Als eerste is het belangrijk altijd voorzichtig met de lamp om te gaan. Zeker als het gaat om een lamp waar nog garantie op zit. De meest voor de hand liggende regel, laat de lamp niet vallen.

Hieronder nog een aantal:

  • Haal het product niet uit elkaar. (tenzij buiten garantie en met de benodigde electronica kennis)
  • Bewaar eventuele modules/printplaten niet in een omgeving met stof.
  • Zorg ervoor dat er geen printplaten buigen en probeer de LED-hars niet aan te raken.
  • Ga zorgvuldig om met de LEDs en de printplaten, zeker met scherpe voorwerpen zoals schroevendraaiers.
  • Raak de interne componenten niet aan terwijl de lamp in werking is, hier kun je een flinke schok  krijgen. Trek ook geen kabels los, wanneer de lamp aan staat want hierdoor kunnen componenten kapot gaan.

Perslucht 

Na een aantal maand zul je zien dat er stof/plantdeeltjes/insecten in je lamp terecht zijn gekomen. Nu zullen LED kweeklampen niet heel veel insecten aantrekken, is het toch funest voor de werking van je lamp. Je kunt deze deeltjes er makkelijk uit krijgen door gebruik te maken van een bus met perslucht. Je kunt dit doen zonder dat je de lamp uit elkaar haalt, spuit de lucht goed door de lamp heen en neem de ventilatoren ook gelijk mee. Natuurlijk wel eerst de lamp uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen.

Glasreiniger/allesreiniger

Als je LED Kweeklamp is uitgerust met glazen lenzen of een glazen paneel dan kun je die schoonmaken met glasreiniger of allesreiniger. De lamp maak je schoon met een doek waarop je iets glasreiniger hebt gespoten. Veeg het vuil van het oppervlak weg en laat het drogen voordat je de lamp weer aansluit. Het armatuur kun je ook op dezelfde manier schoonmaken, let er wel op dat je geen schoonmaakproducten gebruikt die chloorethyleen of aceton bevatten, deze bestanddelen zorgen er namelijk voor dat de leds sneller achteruit gaan.

Je lamp controleren is snel gedaan want met deze checklist kun je de levensduur van je LED Kweeklamp verlengen.

  • Controleer regelmatig op stofdeeltjes en insecten.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met schadelijke stoffen. (zoals chloorethyleen of aceton)
  • Stel de lamp niet bloot aan water, zorg er altijd voor dat de lamp helemaal droog is wanneer je lamp aanzet. (niet zeker? Laat de lamp een tijdje uit zodat het eventuele water kan verdampen)
  • Hang geen objecten/gereedschap aan de lamp, dit kan het draagvermogen overschrijden.
  • Schakel de lamp altijd uit en haal de stekker uit het stopcontact voordat je de lamp gaat schoonmaken.

 

We hopen dat deze schoonmaaktips gaan bijdragen aan een nog langere levensduur van onze LED Kweeklampen zodat jij nog langer kunt genieten van je planten.