Hoe vergelijk ik LED kweeklampen? - Het LED Warenhuis
LED groeilampLED kweeklampled kweekverlichting

Hoe vergelijk ik LED kweeklampen?

Hoe vergelijk ik LED kweeklampen?

Er is redelijk wat op de markt als het gaat om kweken met LED. Er zijn veel kweeklampen die allemaal beweren de beste resultaten te behalen en gouden bergen beloven. Dit artikel gaat je helpen om eenvoudig een keuze te maken tussen al die LED kweeklampen.

5 Gouden regels voor het vergelijken van LED Kweeklampen

Veel meeste kwekers beoordelen lampen op zaken die helemaal niet belangrijk zijn. Onderstaande 5 regels zijn daarbij handig om te onthouden:

  1. Gebruik géén lumen om lampen te vergelijken, lumen doen niks voor planten
  2. Het verbruikswattage is géén graadmeter voor de kwaliteit
  3. Er bestaan geen lampen die absurde resultaten beloven d.m.v. een magisch LED spectrum
  4. Het maakt niet uit of er LEDs van 3 watt, 5 watt of 1 watt worden gebruikt, dit kan allemaal even goed of slecht werken
  5. Kijk niet naar een enkele PPFD meting direct onder de lamp, maar beoordeel het gemiddelde

Als iemand het dus heeft over een LED kweeklamp met de meeste lumen, gigantisch verbruikswattage of een magisch spectrum dan kan je beter uit de buurt blijven. We vertellen nu wat meer over iedere regel.

1. Gebruik géén lumen om lampen te vergelijken

Lumen geeft de lichtsterkte aan. De gemiddelde E27 kamerlamp geeft zo’n 400 tot 800 lumen af. Dat is prima licht voor bij de eettafel bijvoorbeeld. LED Kweeklampen halen lumens tot wel 80.000 of 100.000, maar dit zegt niks over hoe goed de lamp is voor je planten. Lumen is slechts lichtintensiteit en is bedoeld voor mensen, niet voor planten. Planten gebruiken alleen het juiste licht om tot fotosynthese te komen. Daarom is PAR belangrijk, let op de gemiddelde par waarde is ons advies.

2. Het verbruikswattage is géén graadmeter voor de kwaliteit

Natuurlijk zegt het wattage iets over hoeveel power de lamp heeft. Vanzelfsprekend zal je meer resultaat boeken met een 320 watt LED kweeklamp dan met een 50 watt LED kweeklamp. Logisch ook, maar het wattage zegt niks over de kwaliteit van de LEDs of de kweeklamp zelf. Let daarom op de gebruikte materialen (aluminium heeft de voorkeur), de drivers en het merk LEDs. (We raden CREE, Osram en soms Bridgelux of SMD aan). Het merk van de LED kweeklamp zegt vaak wel wat.

3. Er bestaan geen lampen met absurde resultaten d.m.v. een magisch LED spectrum

Heb je een Full Spectrum kweeklamp gevonden die je graag wilt bestellen? Heel mooi, maar kijk eerst waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je alleen opkweken of alleen de groeifase stimuleren dan raden we een 4-band spectrum of alleen wit en blauw licht aan (eventueel 7-band). Indien je je plant ook wilt laten bloeien dan moet je een Full Spectrum hebben. Vraag altijd na uit welke nanometers (kleuren) het spectrum is opgebouwd. Deze moeten er in ieder geval in zitten: 410nm, 430nm, 460-470nm, 525nm, 585-590nm, 610nm, 620-630nm, 640-660nm, 730nm, 2700-3000K, 6000-6500K, 12000-14000k (rood, ver rood, blauw, UV, IR, groen en wit).

4. Het maakt niet uit of er LEDs van 3 watt, 5 watt of 1 watt worden gebruikt, dit kan allemaal even goed of slecht zijn

In de meeste LED kweeklampen worden 3 watt LEDs gebruikt, is dit dan ook het beste? Niet per se! Een 1 watt CREE kan soms krachtiger zijn dan een 5 watt Chinese LED chip. We kennen ook enkele lampen (zoals de GrowSun) die gebruik maken van COB (Chip On Board) technologie met 20 watt LED chips. Deze kweeklamp heeft ook zeker zijn sporen verdiend.
Uiteindelijk gaat het om de totale prestaties van de lamp, niet om het wattage van de LEDs. Immers wordt er bij KIND en Mars-Hydro gebruik gemaakt van een mix van 1, 3 en 5 watt LED chips in één lamp.

5. Kijk niet naar een enkele PPFD meting direct onder de lamp, maar beoordeel het gemiddelde

Ben je al aan het kijken naar PPFD en PAR? Goed bezig, dit zijn belangrijkere zaken namelijk. PPFD wordt gemeten in micromol per vierkante centimeter per seconden (μmol/m2/s). PPFD geeft dus aan hoeveel licht er op een bepaalde plek op de plant aankomt. Ja ja, nog even wakker blijven!
Het is een lastige grootheid om te meten, dat komt omdat een LED groeilamp bijvoorbeeld, natuurlijk meer μmol recht onder de lamp bevat dan aan de zijkanten. Het gemiddelde wordt berekend door alle hoeveelheden PAR op een bepaald oppervlak te meten. Vervolgens kan hieruit een gemiddelde worden opgemaakt.

Conclusie

Bij het beoordelen van een goede LED kweeklamp gaat het om een combinatie van een heleboel factoren. Daarvan zijn PAR (en PPFD) de belangrijkste voor wat betreft het licht. Kijk ook naar het gebruik van de materialen en lees over de verschillende merken LED kweeklampen.

Bonus met zware materie :)

Indien je echt diep in de materie wilt duiken willen we je verzoeken om de exacte wetenschap achter kweken met LED te lezen. Dan wordt je veel duidelijk over PAR, PPF en PPFD, stuk voor stuk belangrijke termen als het gaat om de juiste LED kweeklamp.