Er worden tegenwoordig steeds meer kamerplanten verkocht die eigenlijk niet onder de noemer kamerplanten vallen. Het kunnen kruidenplanten, groenteplanten of bijvoorbeeld fruitbomen zijn. Deze nieuwe soort kamerplanten hebben meer zorg nodig dan de “ouderwetse” kamerplanten, hierover krijgen we ook vaak vragen omdat de plant het minder goed doet dan ze verwacht hadden. Een aantal van deze problemen is toe te wijden aan het hoeveelheid licht wat een plant krijgt per dag.
De “ouderwetse” kamerplanten zoals de Monstera deliciosa en de Begonia, komen origineel uit het tropische regenwoud waar ze groeien op de grondlaag. Het is daar vrij donker door dikke begroeiing, in de herfst krijgt deze laag maar 0 tot 100 µmol/m²/s. Deze planten kunnen dit goed overleven door enorm veel jaren natuurlijke selectie.
Groenteplanten, kruidenplanten en fruitbomen hebben veel meer licht nodig. Deze planten werden tot voor kort alleen buiten of in kassen gekweekt. Kruidenplanten en groenteplanten hebben een groot deel van de dag 200 tot 500 µmol/m²/s nodig voor een optimale groei. Fruitbomen hebben nog meer licht nodig, meer dan 500 µmol/m²/s voor een groot deel van de dag. In Nederland en België hebben deze planten, het grootste deel van het jaar, zelfs in professionele kassen extra licht nodig. In de woonkamer wordt het licht ook geblokkeerd door de muren en plafond en kunnen de planten nooit genoeg energie aanmaken om gezond te blijven.
Als je deze planten voor een lange tijd gezond wil houden, zijn LED Kweeklampen een goeie oplossing.
Er zijn op het moment erg veel LED Kweeklampen te koop en onderling zijn er veel verschillen. Tegenwoordig worden er ook LED groeilampen aangeboden die speciaal bedoeld zijn voor kamerplanten die veel licht nodig hebben. Deze lampen maken gebruik van verschillende kleuren WIT licht, meestal een gelijk aantal 3000K LEDS en 6000K LEDS. Dit wordt soms aangevuld met een kleiner aantal rode leds om de bloei nog extra te stimuleren. Op deze manier kan een spectrum bereikt worden die voor de plant erg aangenaam is en ook goed oogt in de huiskamer.
Een goed voorbeeld van een LED Kweeklamp met WIT Full spectrum is de Apollo Falcon.
Er zijn ook LED kweeklampen die gebruik maken van paarsachtig licht, het spectrum is dan opgebouwd uit heel veel verschillende kleuren leds. Voor elke lichtkleur( in nanometers) zijn leds geplaatst en deze vormen samen een lichtbundel waar de plant goed van kan groeien en bloeien. In de woonkamer is dit licht niet prettig aangezien dit licht vrij heftig van kleur is, zoals je in de onderstaande afbeelding kan zien. Het is soms moeilijk te bepalen welke fabrikant LED kweeklampen van goede kwaliteit levert. Als een fabrikant zeker is van z’n zaak zal die veel informatie geven over de lamp, het spectrum, het belichtingsoppervlak en de hoeveelheid PAR licht. PAR licht is het gedeelte van het totale lichtspectrum die een plant gebruikt om te groeien. Hieronder meer informatie over PAR licht.
Een goed voorbeeld van een LED Kweeklamp met Full spectrum is de Apollo serie.
Simpel gezegd bestaat licht uit lichtdeeltjes die fotonen worden genoemd, deze bewegen in golven uit de lichtbron. Dit kan de zon of elke andere lichtbron zijn. De frequentie waarmee een lichtdeeltje op en neer gaat, bepaald de lichtkleur en ook de kracht van het deeltje. Een deeltje met een korte golf( 290 nanometer) zoals een UV-B lichtdeeltje heeft kracht genoeg om de cellen in je huid te beschadigen. Een lichtdeeltje met een oranje kleur heeft een langere golflengte van rond de 600 nanometer. Deze heeft niet genoeg kracht om de cellen in onze huid te beschadigen.
Als we deze kennis gaan toepassen op het licht van een LED kweeklamp dan sluiten we licht boven en onder een bepaalde golflengte uit. Grote hoeveelheden UV lichtdeeltjes(<400nm) kunnen de plant beschadigen. Een bepertke hoeveelheid UV licht kan de groei van de plant wel bevorderen.
Lichtdeeltjes met een golflengte boven de 700nm , zoals infrarood straling, bevatten niet veel energie. Door onder andere de lange golflengte zorgt het licht er wel voor dat de moleculen en atomen in beweging komen. Door deze beweging onstaat er warmte, vandaar dat infrarood ook veel wordt gebruikt in massage apparaten. Planten kunnen zichzelf beschermen tegen overhitting maar teveel infrarood zorgt ervoor dat er teveel water uit de bladeren verdampt. Dit is snel op te merken door te letten op verkleuringen op de bladeren.
Planten doen het meest met het licht tussen de 400 en 700 nanometer. Het licht binnen dit gebied wordt de fotosynthetic active radiation genoemd ofwel in het kort PAR. Bij LED Kweeklampen wordt normaal gesproken in de handleiding vermeld hoeveel lichtdeeltjes, binnen het PAR gebied, de lamp uitstaalt. Dit wordt aangegeven door het aantal µmol/per seconde, wat staat voor het aantal fotonen dat de lamp uitsraalt. Het aantal LUX of Lumen is overigens geen goeie meetwaarde om de kracht van een LED kweeklamp te bepalen want deze gaan uit van witlicht en hoe een mens het licht ervaart.
In de volgende blog ga jullie het belang van de stralingshoek en de afstand van de lamp. Ook geef ik tips over de installatie en het gebruik van je LED Kweeklamp.