LED verlichting tegen voedselschaarste - Het LED Warenhuis
LED kweeklampled kweekverlichting

LED verlichting tegen voedselschaarste

LED verlichting tegen voedselschaarste

De wereldbevolking groeit snel. Zo snel zelfs, dat deskundigen verwachten dat we in 2050 met maar liefst 9 miljard mensen op deze aardbodem leven. Momenteel zijn we met 6 miljard, en een groei van 50% zal op lange termijn een voedseltekort opleveren.

Groentes kweken met led

Hoe kan dit?

Het probleem is simpel, er is namelijk te weinig ruimte in de vorm van landbouwgrond om in de voedselbehoefte te voorzien. Immers met een toenemende populatie zal de hoeveelheid landbouwgrond gaan afnemen. De meeste plantensoorten hebben zonlicht nodig om te kunnen groeien en hun vruchten (groente/fruit) af te geven. Een is een limitatieve hoeveelheid oppervlakte die wij op deze aarde kunnen vullen. Deze oppervlakte zal naar verwachting niet groot genoeg zijn om in die voedselbehoefte te voorzien.

De oplossing

De oplossing is eenvoudig maar zorgt voor een aantal problemen. We zullen moeten stapelen, met andere woorden, we moeten de hoogte in. Dit kunnen we doen door constructies van glazen wanden, maar het probleem blijft dat het zonlicht niet van boven op de planten kan schijnen. Huidige lichtconstructies in de land- en tuinbouw werken niet wanneer we denken in de hoogte. Je krijgt als het ware flats van gewassen. Er wordt op dit moment gebruikgemaakt van 1000 Watt en 2000 Watt hogedruk natrium- en radium lampen. Het stroomverbruik is zo groot, dat het niet mogelijk is om zonder de zon betaalbare producten te leveren. Dergelijke hogedruklampen zijn te vervangen door LED verlichting waardoor tot 75% aan energie bespaart kan worden.
Op die manier is het mogelijk om kunstmatig het gewenste jaargetij na te bootsen. Dat zorgt ervoor dat planten ongeacht het jaargetij blijven groeien.

Overal toepasbaar

Om een dergelijke projecten mogelijk te maken zijn goede producten essentieel. LED armaturen moeten bijvoorbeeld tegen een hoge luchtvochtigheidsgraad (IP65) kunnen en moeten het juiste lichtspectrum bevatten. Met de juiste lichtmix hoeven geografische en klimatologische omstandigheden niet langer een probleem te zijn bij de kweek van bloemen, planten, groentes en fruit. Stel je eens voor, dat straks leegstaande kantoorpanden kunnen worden gevuld met eetbare gewassen, geweldig toch?

Hoe kunnen we hieraan bijdragen?

Wij werken samen met meerdere partijén om tot oplossingen te komen die dergelijke toekomstvragen kunnen beantwoorden. We zijn constant in ontwikkeling om onze producten van nog hogere kwaliteit te maken. Op deze manier hopen wij bij te dragen aan een toekomstbestendigere wereld.

Voorbeelden

Tot slot nog enkele inspirerende voorbeelden: