Dit moet je weten over LED groeilampen - Het LED Warenhuis
Full spectrumLED groeilampLED kweeklampled kweekverlichtingLED spectrumwit full spectrumwit licht

Dit moet je weten over LED groeilampen

Dit moet je weten over LED groeilampen

In Nederland schijnt de zon helaas niet het hele jaar op volle sterkte of heb je in huis veel donkere plekjes waar je moeilijk planten neer kunt zetten? Hier bieden LED Groeilampen een mooie oplossing voor. LED groeilampen zijn specifiek ontwikkeld om de groei van je planten te bevorderen. Zelfs in een ruimte waar geen ramen aanwezig zijn. Ook kun je ze gebruiken om je planten in de winter een boost te geven wanneer de dagen korter worden en de zon minder fel schijnt. In deze blogpost zal ik van alles vertellen over groeilampen.

Verschillende soorten groeilampen

Tegenwoordig maken de meeste groeilampen gebruik van LEDs, deze verbruiken weinig stroom en worden niet heet. Er zijn veel verschillende soorten zoals kleine peertjes die je in een E27 fitting draait maar ook LED strips. Ook zijn er complete armaturen verkrijgbaar waar led panelen in zijn verwerkt, deze zijn over het algemeen wat krachtiger en kunnen zichzelf beter koelen. Elke lamp heeft zo z’n voordelen, een E27 LED groeilamp is bedoeld voor het verlichten van 1 tot 3 planten maar met een LED strip kun je al veel meer planten verlichten.

Wanneer gebruik je een LED Groeilamp?

Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken. Stel je hebt een donkere hoek in huis of een ruimte waar geen daglicht in valt en je wil er toch planten laten groeien, dan kan een LED groeilamp de uitkomst bieden. Je kunt een LED groeilamp ook alleen gebruiken in de winter zodra de dagen korter worden en het een stuk donkerder in huis is. Als je je planten niet naar een geschikte plek kunt verhuizen kan een LED groeilamp ervoor zorgen dat je planten gezond blijven. Het is ook mogelijk om een groeilamp in te zetten om zaailingen te laten groeien en je stekjes in de winter extra kracht te geven.

 

Hoe lang moet een LED groeilamp aanstaan?

Je hoeft een LED groeilamp niet 24 uur per dag aan te hebben, dat is ook niet goed voor planten want planten hebben ook een dag- en nachtritme. In de nacht, wanneer het donker is heeft de plant een rustperiode, dit is nodig voor de ontwikkeling. Dit kun je doen door middel van een timer, sommige LED Groeilampen hebben een timer ingebouwd. Het maximaal aantal uren dat de lamp aanstaat is 16 uur, dit is perfect als je stekjes en zaden kweekt. Voor een stabiele groei van een volwassen plant is 10 tot 12 uur licht nodig.

Waar moet je op letten?

Op het moment zijn er ontzettend veel verschillende soorten groeilampen. In deze blog leggen we uit welke lichtspectra er allemaal zijn. Wit licht is op het moment het meest populair maar niet elk wit licht is hetzelfde. Wanneer een LED Groeilamp bedoeld is voor de groei dan zullen er alleen helder witte LEDs in verwerkt zijn. Deze hebben de kleurtemperatuur van 6.500K. Er zijn ook lampen bedoeld voor de groei en bloei van je planten, deze lampen gebruiken een wit full spectrum. Vaak wordt er dan een combinatie gemaakt van 3000K en 6.500K LEDs met soms extra toevoegingen zoals UV en infra-rood. Minder populair zijn de LED groeilampen die gebruik maken van rode en blauwe leds, dit heeft te maken dat de lichtkleur paars/roze is. Deze kleur wordt niet als gezellig ervaren en je kunt je planten niet goed bekijken waardoor je verkleuringen aan  je plant niet op tijd opmerkt.

 

Kun je een normale lamp als groeilamp gebruiken?

Een normaal LED peertje of spaarlamp is bedoeld om zo efficiënt mogelijk licht te creëren die voor mensen als prettig wordt ervaren. Planten hebben een ander soort licht nodig en ook meer licht nodig dan wat een peertje kan leveren. Ook levert een normale lamp niet het juiste spectrum waardoor je planten te weinig blauw of rood licht krijgen.

Tips bij het gebruik van je LED groeilamp

Zorg ervoor dat de planten niet de LED groeilamp raken, hierdoor schijnt het licht te intens op één plek. Daar kan de plant van beschadigen. Bij de meeste LED Groeilampen hoef je niet bang te zijn dat je plant beschadigd zolang de blaren de groeilamp niet aanraken. Je kunt de meeste LED Groeilampen in hoogte instellen zodat je dit kunt voorkomen. Wanneer je kleinere lamp gebruikt dan kun je deze dicht op de planten hangen, een hoogte van 10 tot 15 cm is ideaal. Een grotere lamp kan ook wat hoger hangen zodat je een groter lichtoppervlak creëert, hiermee kun je meerdere planten van licht voorzien.

 Een aantal voorbeelden van kleine LED groeilampen:

De 12x3w E27 LED Groeilamp:

De 10W E27 Full spectrum LED Groeilamp:

Een aantal voorbeelden van grotere LED groeilampen:

Apollo Falcon 60:

Mother Plantspectrum 16: