Kies de juiste kweeklamp voor jouw kamerplant Deel 2 - Het LED Warenhuis

Kies de juiste kweeklamp voor jouw kamerplant Deel 2

Kies de juiste kweeklamp voor jouw kamerplant Deel 2

Deel 1 van dit artikel kun je hier terugvinden.

Wat wordt er bedoeld met de stralingshoek van een LED kweeklamp?

Je kunt de stralingshoek van een LED Kweeklamp het beste vergelijken de sproeikop van een tuinslang. De manier waarop de sproeikop de waterdruppels rondspuit lijkt namelijk erg veel op hoe een LED kweeklamp het licht verdeeld. Wanneer je de sproeikop open draait zal de straal krachtiger worden maar tegelijkertijd ook dunner. Het oppervlak wat je in 1 keer kunt besproeien is een stuk kleiner dan wanneer je de sproeikop dicht draait en het water er in piepkleine druppels uitkomt. Dan onstaat er een soort nevel die een veel groter oppervlak kan besproeien maar het duurt langer voordat het oppervlak volledig nat is.

Bij een LED Kweeklamp noemen we die spreiding de stralingshoek. Bij LED Kweeklampen vind je meestal de stralingshoek terug in de specificaties onder het kopje “stralingshoek” of “beam angle”. Het belangrijkste wat je hiervan moet weten is dat de hoeveel lichtdeeltjes die uit een lamp komen niet wordt beïnvloed door de stralingshoek maar het bepaald wel de hoeveelheid lichtdeeltjes die valt op een vierkante meter.

De afstand van je LED kweeklamp boven de plant

Het licht uit je LED Kweeklamp verspreid zich in een kegelvorm. Wanneer je de lamp hoger hangt zul je dus een groter oppervlak verlichten. De hoeveelheid lichtdeeltjes die de lamp uitstraalt veranderd uiteraard niet maar de hoeveelheid lichtdeeltjes per vierkante meter zal wel dalen.

Bij de meeste LED kweeklampen staat er in de specificaties hoeveel lichtdeeltjes(binnen het PAR gebied) er per vierkante meter wordt uitgestraald.

PPFD

Dit is de meest belangrijke term als je de kracht van een LED Kweeklamp wil bepalen. Het wattage van de lamp en de afstand tussen de lamp en plant bepalen hoeveel fotonen er, binnen het PAR gebied, op de plant vallen. Het aantal fotonen met een golflengte van 400 tot 700 nanometer dat per seconde op een vierkante meter valt noemen we de “PPFD” waarde. Deze term staat voor het “photosynthetic photon flux density”. Dit wordt uitgedrukt in het aantal micromol per vierkante meter per seconde ofwel µmol/m2/s.

Lichtkleur

Meer dan 10 jaar geleden zijn er veel experimenten geweest naar effect van een enkele lichtkleur op de groei van planten. Daaruit is gebleken dat planten het beste groeien onder blauw en/of rood licht. Inmiddels weten we dat alle andere kleuren binnen de 400 en 700 nanometer lijken bij te dragen aan de gezondheid van een plant. Het is daarom belangrijk om licht uit te zoeken die meerdere kleuren licht heeft in plaats van alleen rood en blauw. Sinds ongeveer een jaar zijn er steeds meer LED kweeklampen te koop met wit licht combineert met rode leds. Dit vormt een uiterst breed spectrum waarbij alle kleuren binnen het PAR gebied in de juiste ratio worden uigestraalt. Een ander groot voordeel van witlicht is dat je de natuurlijke kleuren van je planten goed kunt zien en eventuele problemen met je plant vroegtijdig kunt opsporen. Dit is een goeie keuze als je op zoek bent naar een Full spectrum LED Kweeklamp.

Apollo Falcon spectrum
Het spectrum van de Apollo Falcon, dit is een WIT Full Spectrum LED Kweeklamp.

De installatie van je LED kweeklamp

We hebben het al gehad over de afstand tussen de LED kweeklam en de plant. Hoe dichter de lamp op de plant hangt, des te meer licht de plant krijgt. Het is ook mogelijk dat de plant teveel licht krijgt en gaat “verbranden”. Dit kun je zien aan verkleuringen in het blad, wanneer je dit opmerkt kun je het beste de lamp hoger hangen.

Je kunt kiezen voor een grotere, sterke lamp of meerdere kleinere led kweeklampen waarmee je het licht kunt laten overlappen. Deze keuze heeft vooral te maken met je kweeksituatie, ruimte en budget. Bij grote planten is het soms een noodzaak om meerdere lampen te gebruiken aangezien je met 1 lamp de plant niet volledig kun verlichten. Het is de bedoeling dat je de volledige kroon van de plant van licht kunt voorzien. Waneer je meerdere lampen dicht bij elkaar hangt zal het licht elkaar overlappen, op de plekken waar het licht elkaar overlapt kun je de ppfd waardes van beide lamp bij elkaar optellen.

 

Het gebruik van een LED Kweeklamp

De hoeveelheid PAR licht die op een plant valt in 24 uur wordt het daglicht integraal, ofwel DLI genoemd. Dit wordt gemeten in mol/m2/dag. Een mol is 1 miljoen keer groter dan een micromol.

Wanneer een PPFD waarde eerst met 3.600 wordt vermenigvuldigd en vervolgens door 1.000.000 deelt, dan krijg je de hoeveelheid licht in mol die per uur op de plant valt. Stel dat er 250 µmol/m2/s op de plant valt, dan valt er (250 * 3.600) / 1.000.000 = 0,9 mol/m2/per uur. Als de LED kweeklamp 6 uur per dag aanstaat, krijgt de plant 5,4 mol/m2/dag.

Elke plant heeft z’n eigen behoeftes wat licht betreft maar over het algemeen hebben zaailingen het minste licht nodig, ongeveer 10 mol/m2/dag. Bladgroenten iets meer namelijk 17 mol/m2/dag.

Wanneer je fruit/kruiden/groente(geen blad) wilt kweken heb je meer dan 25 mol/m2/dag nodig, dan moet je denken aan lamp die ongeveer 700 tot 800 µmol/m2/s kan uitstralen.

 

Deel 1 van dit artikel kun je hier terugvinden

Onze top-5 LED Kweeklampen voor 2020 kun je hier vinden.